Chiar dacă bea aceeași cantitate de alcool și are aceeași greutate, femeia va fi întotdeauna mai beată ca bărbatul | Bine Ai Venit Pe Chat FiveNET
Home / Stiri Diverse / Chiar dacă bea aceeași cantitate de alcool și are aceeași greutate, femeia va fi întotdeauna mai beată ca bărbatul

Chiar dacă bea aceeași cantitate de alcool și are aceeași greutate, femeia va fi întotdeauna mai beată ca bărbatul

Spread the love

Daca un barbat si o femeie ingereaza o cantitate egala de alcool in aceeasi perioada de timp, femeia va avea un nivel al alcoolemiei mai mare decat barbatul.

Alcoolemia se defineste ca fiind nivelul alcoolului prezent in sange, ea nu trebuie confundata cu “betia”, care  este senzatia psihologica datorata alcoolului. O persoana poate avea o alcoolemie foarte mare si sa nu fie aproape deloc beat sau invers, chiar daca, in mod normal, cu cat consumam mai mult alcool cu atat suntem mai euforici.

Pentru a lamuri acest aspect, cercetatorii au ajuns la concluzia ca diferenta dintre sexe in ceea ce priveste metabolizarea alcoolului se datoreaza faptului ca femeile au mai multa grasime decat barbatii. Dupa cum stim, alcoolul se dilueaza in apa organismului, iar corpul barbatilor contine mai multa apa decat cel al femeilor. Muschii sunt formati din sange si din apa si un barbat este in general mai musculos  decat o femeie. Pe de alta parte, corpul femeilor contine mai multa masa adipoasa, mostenirea unei epoci in care ele aveau nevoie sa-si stocheze rezerve pentru a putea hrani fatul.

Prin urmare, corpul unui barbat este alcatuit din 70% apa, iar cel al unei femei din aproximativ 60% apa, restul fiind grasime si oase.   Asadar, pentru o greutate egala , concentratia de alcool din organismul feminin va fi mai mare decat cea prezenta in organismul masculin.

De asemenea , stim ca metabolismul alcoolului se produce in principal in ficat, dar el incepe in realitate in stomac datorita unei enzime care oxideaza etanolul (etapa numita -metabolism de prima trecere). Prin urmare, cu cat este mai metabolizat alcoolul in stomac , cu atat va avea ficatul mai putin de oxidat.

Femeile au mai putina enzime ADH-x in stomac(enzimea responsabila cu oxidarea alcoolului) decat barbatii, asadar ele au un metabolism de prima trecere mai putin eficient .

Alcoolemia unei persoane se calculeaza folosind formula lui Widmark. Pentru a efectua acest calcul trebuie sa stim cata cantitate de etanol am ingerat. Atunci cand cerem o bautura intr-un bar sau intr-un restaurnat, vom fi serviti cu o “doza de bar”, adica cu zece grame de etanol, doze reglementate prin lege. Exista asadar  la fel de mult alcool in 250 de ml  de bere (o halba de bere) , ca si in 40 ml de  whisky de 40 de grade sau intr-o cupa de sampanie. Fiecare dintre aceste doze ne va ameti la fel, nici mai mult, nici mai putin, pentru ca fiecare contine aceeasi cantitate de alcool pur. (aici s-au luat in calcul dozele de bar nu cele pe care le ingerati acasa!).

Formula care ne permite calcularea alcoolemiei este urmatoarea:

formula alcoolemieFactorul de difuziune este:

  • -0,7 pentru o persoana cu greutate normala
  • -0,8 pentru un barbat foarte musculos
  • -0,5 pentru o femeie obeza
  • -0,6 pentru o femeie cu greutate normala

In concluzie, daca mergeti la restaurant cu o femeie, nu trebuie sa ganditi ca daca aceasta a baut mult mai putin poate sa conduca masina deoarece chiar daca o femeie bea mai putin decat un barbat, poate avea totusi o alcoolemie mai mare!

About DjDaDa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*